Ordlista, E-mailmarketing

Vissa uttryck inom Email marketing är inte alltid lätta att förstå om du ej hört dem tidigare. Jag vet, för ett år sedan var jag ett frågetecken när vissa av orden nedan dök upp eftersom. Därför tänkte jag att vi går igenom och klargör dessa  i en liten ordlista.

OptIn - lista
Detta kan liknas vid en prenumerationslista vilken du anmäler dig till för att få utskick i önskat ämne. När du, på hemsidor, fyller i din e-postadress för att få ta del av nyhetsbrev eller artiklar är det en optin-lista du anmäler dig till.

OptOut - lista
Om en mottagare avanmäler sig från ett utskick så hamnar mottagaren på OptOut-listan för publikationen (mappen), det vill säga en avprenumerationslista för denna typ av utskick.

Studs
Om ditt email, av någon anledning, inte levereras till önskad mottagare säger man att meddelandet studsar. Det finns olika anledningar till detta och olika typer av studsar.

Öppningsfrekvens
Andelen som öppnar ditt utskick. Normalt är att ha en öppningsfrekvens på ca 25% men det beror självklart på faktorer som innehåll och målgrupp, men självklart går det att uppnå högre öppningsfrekvenser - testa dig fram!

Klickfrekvens (CTR)
Hur många klickar på länkarna i dina utskick? Vad man strävar efter när det kommer till klickfrekvens är lite svårare att säga på rak arm då det helt beror på syftet och innehållet i ditt utskick även om du vänder dig till B2B eller B2C. Men normalt är en klickfrekvensen för ett utskick ca 5 % av de som öppnat utskicket.

Mottagaregenskap
En mottagaregenskap skapar du i BizWizard för att kunna matcha mottagares uppgifter som du importerar till listor/direkt i utskick i systemet. Ett exempel  är att BizWizard vet att Anna är mottagarenegenskapen: förnamn.

Publikation
I BizWizard kan publikationer liknas med mappar från vilka olika utskick går iväg. Publikaitoner skapas utifrån ofta återkommande områden, så som ”Nyhetsbrev” och ”Eventinbjudningar”.

Preheader
Efter avsändare och ämnesrad (vilka du fyller i på inställningssidan) fyller du sedan i preheadern i editorn. Även denna ser mottagaren vanligen innan mailet öppnas. Tänk igenom vad du kan skriva för att fånga mottagarens intresse. Preheadertexten ska komplettera ämnesraden.

Flätningsvariabel
Genom att fläta in namn, företag, kundkontakt eller liknande kan du göra utskicket mer personligt. Använd flätningsvariabeln i innehållet, eller varför inte i ämnesraden eller avsändaren?

Responsivt innehåll
Responsivt innebär att innehållet anpassas beroende på vilken enhet mailet läses i. Alltså, oavsett om det är i en mobil eller på datorn som mailet öppnas blir det snyggt.

Drag & drop
Detta innebär att, när du skapar ett mail, kan dra dina innehållsblock (i vilka du har text & bild) upp och ner i ditt utskick och släppta dem var du önskar utan problem.